Dzień Niedoboru Żelaza – zwróć uwagę na sygnały swojego ciała

26 listopada obchodzimy Dzień Niedoboru Żelaza, który...

Choroba zwyrodnieniowa stawów – przyczyny, objawy i nowoczesne metody leczenia

Choroba zwyrodnieniowa stawów (ChZS) to jedno z...

W trudnych sytuacjach co trzeci nastolatek ucieka w świat gier komputerowych

Gra na komputerze jest ucieczką przed rzeczywistością...

Dzień Niedoboru Żelaza – zwróć uwagę na sygnały swojego ciała

26 listopada obchodzimy Dzień Niedoboru Żelaza, który stanowi okazję do refleksji nad jednym z najczęściej występujących problemów zdrowotnych na świecie. Organizowana w ramach tego dnia kampania „Weź żelazo na...

Co jeść, by zmniejszyć obciążenie stawów skroniowo-żuchwowych?

W dzisiejszym zabieganym świecie, zdrowie stawów skroniowo-żuchwowych nie jest priorytetem dla wielu osób, jednak...

Dieta na upały. Co jeść, aby schłodzić się w gorące dni?

Podczas upałów chętnie uciekamy do klimatyzowanych wnętrz, pijemy zimne napoje i zajadamy się lodami....

Dobre i złe strony suplementów diety

Ponad 70 % Polaków sięga po suplementy diety a połowa z nas robi to...

Jak wybrać odpowiednią dietę, aby zapobiec chorobom cywilizacyjnym?

Choroby cywilizacyjne to grupa chorób, które są związane z trybem życia i stylem odżywiania...

Jedzenie ma znaczenie. Zdrowe odżywianie coraz ważniejsze dla Polaków

Dawniej „chcieliśmy być sobą”, dziś dodajemy „i chcemy żyć zdrowo”. Pandemia skokowo zwiększyła świadomość prozdrowotną. Ponad połowa Polaków (58%) zwraca uwagę na to, żeby sposób odżywiania wzmacniał odporność. Co ciekawe, aż 16% ankietowanych wpływem diety na zdrowie zainteresowało się...

Ulubione owoce w diecie Polaków

Kantar wymienia sezonowych ulubieńców i obiecujące nowości z 2021 roku. Ulubionym owocem Polaków jest truskawka. To także najbardziej czekany i najpopularniejszy owoc sezonowy. Kolejnym hitem jest borówka wysoka, która podbiła rankingi najzdrowszych owoców na całym świecie. To ulubiony owoc...

Dobra dieta dla seniora

Seniorzy mają specjalne potrzeby żywieniowe, które wynikają z procesu starzenia się, ograniczenia sprawności fizycznej, demencji, problemów z uzębieniem czy przebytych zabiegów operacyjnych. Choć o tym wszystkim wiemy wciąż nie potrafimy zadbać, by seniorzy właściwie się odżywiali. Na przykład częstym...

Owoce jagodowe cennym składnikiem diety płodności

Coraz więcej par starających się o dziecko zmaga się z problemem obniżonej płodności lub niepłodności, który może dotyczyć zarówno kobiet, jak i mężczyzn. Choć przyczyny tego bywają różne, to jednak warto wiedzieć, że w zapobieganiu i leczeniu niepłodności istotną...

Jak dietą wpływać na odporność organizmu

Zarówno niedożywienie, jak i przekarmienie osłabiają działanie naszego układu immunologicznego. Sprawdź, co konkretnie powinno znaleźć się w naszym codziennym menu, aby zapewnić optymalne wsparcie siłom obronnym organizmu, nie tylko w walce z patogenami, ale także i nowotworami. „Warto wiedzieć, że...

NIZP-PZH: w pandemii Polki i Polacy przytyli. Zwłaszcza ci lepiej wykształceni

Niemal co trzecia osoba w naszym kraju w trakcie pandemii przytyła. Podobny jest odsetek osób, które w tym czasie zażywały mniej ruchu niż wcześniej. Wbrew pesymistycznym prognozom wygląda jednak na to, że ogólnie mieszkańcy Polski nie pili znacząco więcej...

Dietetyk radzi: zapomnijmy o piramidzie żywienia – idea „pół talerza” to nowa jakość w planowaniu zdrowych posiłków

Jednym z fundamentów trwającej kampanii „Moc Polskich Warzyw” jest propagowanie nowego spojrzenia na planowanie posiłków. Idea „połowy talerza” funkcjonuje za granicą od lat. Można się z nią zetknąć pod różnymi nazwami jednak koncepcja jest zawsze tak samo prosta –...

Błonnik – na co pomaga i gdzie można go znaleźć?

Większości z nas błonnik pokarmowy kojarzy się przede wszystkim z profilaktyką i leczeniem zaparć. W rzeczywistości jednak jego wpływ na zdrowie jest znacznie szerszy. Sprawdź, jakie są inne, konkretne korzyści zdrowotne, które daje nam regularne spożywanie błonnika, a także...

Zimowa dieta też może być pełna warzyw – sezon na jarmuż i brukselkę

Wiosenne i letnie miesiące rozpieszczają nas ogromem świeżych warzyw i owoców. Chrupiący szczypiorek, wyrazista rzodkiewka, wykwintne szparagi, pachnące słońcem pomidory i ogórki… Wymieniać można długo! Nie oznacza to jednak, że zimą jesteśmy skazani wyłącznie na mrożonki i przetwory, które...

Polskie owoce i warzywa przez całą zimę

Kantar zbadał percepcje produktów, które zaspokajają nasze zapotrzebowanie na warzywa i owoce poza sezonem. Mrożonki już doceniliśmy w czasie pandemii. Owoce suszone i liofilizowane stały się nie tylko przekąską, coraz częściej wzbogacają podstawowe posiłki. Dzięki coraz bogatszej ofercie pomagają...

Jak gotować ryż, aby pozbyć się z niego arsenu

Ryż może zawierać relatywnie dużo szkodliwego arsenu. Z tego powodu w Unii Europejskiej obowiązują normy określające jego maksymalne dopuszczalne stężenie w tym produkcie. Niemniej jednak warto zadbać o taki sposób przyrządzania ryżu, by zminimalizować zawartość tego pierwiastka. Przepis podpowiadają...

Olej z pestek malin daje wysoką ochronę przeciwsłoneczną?

Olej z pestek malin ma pewne właściwości przeciwsłoneczne, jednak nie ma dowodów naukowych na to, że samodzielnie stosowany może skutecznie ochronić naszą skórę przed promieniowaniem UV. Warto też pamiętać, że kremy z filtrem należy stosować przez cały rok, a...

Przetwory – sprawdzony sposób na zdrowie jesienią

Przetwory owocowo-warzywne są stałym elementem diety Polaków, ale ilość spożywanych przetworów nie jest zbyt duża. Podobnie jak ogólnie warzywa i owoce, przetwory z nich traktowane są jako dodatek. Rośnie zainteresowanie żywnością nieprzetworzoną, dobrej jakości, najlepiej od lokalnych producentów. Warto...

Nawyki wspomagające odporność i efektywność pracowników zyskują na znaczeniu

Zwiększona ekspozycja na stres, potęgowana ryzykiem zakażenia COVID-19 i nieprawidłowe nawyki żywieniowe przekładają się na problemy ze zdrowiem pracowników, a w konsekwencji na większą skłonność do absencji oraz obniżanie efektywności biznesowej wielu przedsiębiorstw. Kluczowe staje się więc w dzisiejszych...

- Reklama -