Dzień Niedoboru Żelaza – zwróć uwagę na sygnały swojego ciała

26 listopada obchodzimy Dzień Niedoboru Żelaza, który...

Choroba zwyrodnieniowa stawów – przyczyny, objawy i nowoczesne metody leczenia

Choroba zwyrodnieniowa stawów (ChZS) to jedno z...

W trudnych sytuacjach co trzeci nastolatek ucieka w świat gier komputerowych

Gra na komputerze jest ucieczką przed rzeczywistością...

Błonnik – na co pomaga i gdzie można go znaleźć?

DIETABłonnik - na co pomaga i gdzie można go znaleźć?

Większości z nas błonnik pokarmowy kojarzy się przede wszystkim z profilaktyką i leczeniem zaparć. W rzeczywistości jednak jego wpływ na zdrowie jest znacznie szerszy. Sprawdź, jakie są inne, konkretne korzyści zdrowotne, które daje nam regularne spożywanie błonnika, a także w jakich produktach jest go najwięcej.

Błonnik nie jest wcale jednorodną substancją, lecz mieszaniną różnych związków chemicznych, takich jak np. celuloza, pektyny, tzw. skrobia oporna, ligniny, kutyny itd. Różnią się one między sobą nie tylko budową i składem chemicznym oraz właściwościami fizykochemicznymi, lecz także fizjologicznym oddziaływaniem na organizm człowieka.

Choć błonnik generalnie zaliczany jest przez lekarzy i dietetyków do niezbędnych składników zdrowej diety, to jednak warto też wiedzieć, że w przypadku niektórych grup populacyjnych, a także w przypadku występowania niektórych schorzeń (głównie układu pokarmowego) jego spożycie powinno być limitowane.

Szczegółowe informacje na temat różnych korzyści zdrowotnych wynikających ze spożywania błonnika, jak też i wspomnianych wyżej ograniczeń czy przeciwwskazań tego dotyczących można znaleźć w poniższym materiale wideo.

Wiktor Szczepaniak

Vik, zdrowie.pap.pl

Źródła:
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowe

Medycyna Praktyczna

Źródło informacji: Serwis Zdrowie

Artykuły, które mogą Cię zainteresować
Najpopularniejsze artykuły